Advocaat arbeidsrecht
bij een concurrentiebeding

Stel direct je vraag over
een concurrentiebeding

Gratis adviesgesprek
In 3 stappen de juiste arbeidsrecht advocaat

folder-(1)

Zaak indienen

Neem contact met ons op of laat je gegevens achter. Dan bespreken we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek je probleem.

002-search

Advocaat zoeken

Vervolgens zoeken wij naar de meest geschikte arbeidsrechtadvocaat voor jouw zaak. Hier zijn voor jou geen kosten aan verbonden. De Advocatenmakelaar is geen offertewebsite. Je ontvangt dus geen 10 offertes of opties van ons.

001-connection

De klik

De door ons geselecteerde advocaat belt je op voor een korte kennismaking en geeft je een eerste inschatting van je mogelijkheden. Als het klikt gaat hij of zij voor je aan de slag!

Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding is er voor jou als werkgever: het voorkomt dat je werknemers er met bedrijfsgeheimen of informatie vandoor gaan naar een concurrent. Een concurrentiebeding is een bepaling in de arbeidsovereenkomst, waarin staat dat de werknemer na het eindigen van het dienstverband geen concurrent van jullie mag worden, of zich niet bij een concurrent mag aansluiten. De werknemer mag dan gedurende een bepaalde tijd en (meestal) binnen een bepaald gebied geen soortgelijke werkzaamheden uitoefenen. Niet in loondienst, maar ook niet als zelfstandige.

 

Voorwaarden concurrentiebeding

Een concurrentiebeding moet schriftelijk worden vastgelegd: je moet het dus in de arbeidsovereenkomst of arbeidsvoorwaarden opnemen én aangeven wat allemaal onder het concurrentiebeding valt. Denk hierbij aan de aard van de werkzaamheden, de tijdsbepaling en de plaatsen waar de werknemer na afloop van het dienstverband niet mag werken. Een concurrentiebeding mag overigens alleen met een meerderjarige werknemer worden afgesloten.

 

Meestal is er ook een boetebeding aan het concurrentiebeding gekoppeld: als de werknemer het artikel overtreedt is hij of zij je een boete verschuldigd, vaak een bedrag per dag.

 

Een concurrentiebeding mag voor de werknemer niet te belastend zijn, om te voorkomen dat hij of zij nooit meer nieuw werk kan vinden. Neem je zo’n belastend concurrentiebeding op in de arbeidsovereenkomst? Dan kan de rechter het geheel of gedeeltelijk vernietigen. Laat je arbeidsovereenkomsten en concurrentiebeding dus altijd (periodiek) checken door een advocaat arbeidsrecht. De Advocatenmakelaar helpt je graag snel zo’n advocaat te vinden.

 

> Lees meer over onze prijzen

> Lees meer over onze werkwijze

> Bel 085-1303495

Jouw voordelen

 Gratis adviesgesprek

 Vaste prijs per zaak

Ervaren advocaten

 Geen offertewebsite

Concurrentiebeding in een tijdelijk contract

Sinds 1 januari 2015 mogen werkgevers en werknemers in een arbeidscontract voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding meer opnemen, behalve als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. De wetgever heeft deze regel geïntroduceerd om werknemers te beschermen. Tegenwoordig is een tijdelijk contract namelijk eerder regel dan uitzondering. Werknemers met een concurrentiebeding zijn dan extra kwetsbaar, omdat zij geen nieuwe baan in de buurt meer kunnen accepteren.

 

In de wet is niet beschreven wat zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn. De wetgever heeft alleen aangegeven dat er sprake moet zijn van zodanig specifieke kennis of bedrijfsinformatie, dat jij als werkgever onevenredig wordt benadeeld als je oud-werknemer overstapt naar een concurrent. Ook heeft de wetgever aangegeven dat dit per geval een afweging en motivering verlangt. Je moet dus in de arbeidsovereenkomst aangeven over welke specifieke kennis of bedrijfsinformatie de betreffende werknemer beschikt en van welke zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen er sprake is. Daarnaast moet je motiveren waarom deze belangen een concurrentiebeding noodzakelijk maken. Uit de rechtspraak blijkt dat rechters hier strenge eisen aan stellen. Doe je het niet goed? Dan is het concurrentiebeding niet geldig en zal de rechter het vernietigen op het moment dat de werknemer het concurrentiebeding aanvecht.

 

Een concurrentiebeding in een tijdelijk contract is dus maatwerk, waarbij het goed is om het advies in te winnen van een advocaat arbeidsrecht. De Advocatenmakelaar helpt je graag snel zo’n advocaat te vinden.

 

Schending van het concurrentiebeding

Als je oud-werknemer het concurrentiebeding schendt, mag je een schadevergoeding vorderen. Als er in het concurrentiebeding al een boetebeding was gekoppeld kan je deze boete opeisen.

 

Meestal komt het in deze gevallen tot een procedure. De rechter kan dan je vordering toewijzen, de boete matigen, of het concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk vernietigen. Heb je hier een vraag over of juridisch advies nodig? Wij vinden razendsnel de juiste advocaat arbeidsrecht voor je.

 

Relatiebeding

Naast het concurrentiebeding is er ook nog het relatiebeding. Met een relatiebeding mag je oud-werknemer wel voor een concurrent gaan werken, maar geen klanten, relaties of collega’s meenemen. Een relatiebeding geldt ook voor een bepaalde periode. Het kan daarbij verboden zijn om alle klanten mee te nemen, of alleen specifieke klanten. Vaak wordt aan het relatiebeding een concrete lijst met relaties toegevoegd, zodat voor de oud-werknemer duidelijk is wie hij of zij wel en niet mag benaderen. Verstrek je zo’n lijst niet, ook niet op verzoek? Dan zal je de werknemer moeilijk aan je relatiebeding kunnen houden, zeker als je een grote onderneming hebt.

 

Uit rechtspraak blijkt dat een relatiebeding al snel wordt overtreden, zeker bij gebruik van social media als Facebook, Twitter en LinkedIn. Het kan dus nog wel eens lonen om een waterdicht relatiebeding in je arbeidsovereenkomsten op te nemen.

 

Heb je hierover een vraag, of juridisch advies nodig van een arbeidsrechtadvocaat? Neem dan contact met ons op.

Profiteer van vaste pakketprijzen

Bij de Advocatenmakelaar betaal je een vaste prijs per zaak. Dat is uniek in Nederland! Wij vertellen je hier graag meer over. Neem gerust vrijblijvend contact op met de klantenservice.

            Bel 085-1303495