Advocaat ondernemingsrecht
bij het oprichten van
een onderneming

Stel direct je vraag
over oprichting

Gratis adviesgesprek
In 3 stappen de juiste ondernemingsrecht advocaat

folder-(1)

Zaak indienen

Neem contact met ons op of laat je gegevens achter. Dan bespreken we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek je probleem.

002-search

Advocaat zoeken

Vervolgens zoeken wij naar de meest geschikte ondernemingsrechtadvocaat voor jouw zaak. Hier zijn voor jou geen kosten aan verbonden. De Advocatenmakelaar is geen offertewebsite. Je ontvangt dus geen 10 offertes van ons.

001-connection

De klik

De door ons geselecteerde advocaat belt je op voor een korte kennismaking en geeft je een eerste inschatting van je mogelijkheden. Als het klikt gaat hij of zij voor je aan de slag!

Het oprichten van een onderneming

Ga je je eigen bedrijf beginnen? Dan komt daar veel bij kijken. Je moet niet alleen denken aan huisvesting, financiering en een ondernemingsplan. Je zult ook een rechtsvorm voor je bedrijf moeten kiezen. Je kunt dan kiezen uit een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv), maar ook voor een stichting, vereniging of een maatschap. De wet geeft jou als ondernemer hierin vrijheid, maar je keuze heeft veel juridische gevolgen. Voor je fiscale verplichtingen bijvoorbeeld, maar ook voor je (persoonlijke) aansprakelijkheid. Laat je hierover dus goed adviseren door een advocaat ondernemingsrecht.

 

> Lees meer over onze prijzen

> Lees meer over onze werkwijze

> Bel  085-1303495

Jouw voordelen

 Gratis adviesgesprek

 Vaste prijs per zaak

 Ervaren advocaten

 Geen offertewebsite

Een goede ondernemingsrechtadvocaat voor een vaste prijs per zaak

Profiteer van scherpe tarieven

Bij de Advocatenmakelaar bepaal je zelf hoe je een advocaat inhuurt. Dat is uniek in Nederland! Kies je voor zekerheid met een vaste prijs per zaak, of betaal je liever per uur?

            Bel 085-1303495

De meeste startende ondernemingen gebruiken één van de volgende rechtsvormen:

 

Eenmanszaak

Ga je een eenmanszaak beginnen? Dat is de meest gekozen rechtsvorm. Als je een eenmanszaak hebt bestaat er juridisch geen scheiding tussen je privé vermogen en het vermogen van je onderneming. Als je onderneming aansprakelijk wordt gesteld ben jij met je gehele vermogen aansprakelijk, dus ook met je privé vermogen. Gaat je onderneming failliet? Dan ga je ook persoonlijk failliet.

 

Vennootschap onder firma (vof)

Ga je samen met iemand anders een bedrijf starten? Dan kunnen jullie kiezen voor een vof. Bij een vof brengen twee of meer eigenaren (de vennoten) geld, goederen of arbeid in. Als jullie aan de eisen van de Belastingdienst voldoen kunnen jullie ieder afzonderlijk gebruik maken van de fiscale voordelen voor ondernemers. Dit zijn dezelfde voordelen als bij een eenmanszaak.

 

Bij een vof zijn jullie allebei met jullie privévermogen aansprakelijk voor mogelijke schulden van de vof. Ook als deze schulden veroorzaakt zijn door één vennoot. Als de vof niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen zijn jullie als vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor het tekort. Gaat de vof failliet? Dan is de kans groot dat jullie ook persoonlijk failliet gaan.

 

Bij een vof is het belangrijk dat jullie goede afspraken maken over de samenwerking, bevoegdheden, inbreng, winstverdeling en het beëindigen van de samenwerking. Die afspraken leggen jullie vast in een vennootschapsovereenkomst. Een advocaat ondernemingsrecht kan jullie hierover goed adviseren en deze afspraken duidelijk voor jullie vastleggen.

 

Besloten vennootschap (bv)

Als je een eenmanszaak of vof te risicovol vindt kan je er ook voor kiezen om een bv op te richten. Een bv is eigendom van één of meerdere aandeelhouders. De aandelen van de meeste bv’s zijn in handen van één persoon, de directeur-grootaandeelhouder (DGA). De aandelen in een bv zijn niet vrij verkoopbaar.

 

Als aandeelhouder van een bv kan je geen gebruik maken van dezelfde fiscale voordelen als de eigenaar van een eenmanszaak of vof. Daar staat tegenover dat je als aandeelhouder in een bv in principe niet persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van de bv. Als de bv niet langer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen is dus alleen de bv hiervoor aansprakelijk. Gaat de bv failliet? Dan ga je als aandeelhouder of bestuurder niet automatisch ook failliet. Dat kan anders zijn als je niet aan je statutaire verplichtingen hebt voldaan of als je kan worden verweten dat je de bv onbehoorlijk hebt bestuurd. In zulke gevallen kan jij ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de tekorten van de onderneming. Dat noemen we bestuurdersaansprakelijkheid.

 

Als je samen met anderen een bv begint moeten jullie ook afspraken maken over de samenwerking, bevoegdheden, inbreng, winstverdeling en het beëindigen van de samenwerking. Dat doen jullie in een aandeelhoudersovereenkomst en in de statuten. Een advocaat ondernemingsrecht kan jullie hierover goed adviseren en deze afspraken duidelijk voor jullie vastleggen.

            Bel 085-1303495