Advocaat arbeidsrecht
bij een concurrentiebeding

Stel direct je vraag over
een concurrentiebeding

Gratis adviesgesprek
In 3 stappen de juiste arbeidsrecht advocaat

folder-(1)

Zaak indienen

Neem contact met ons op of laat je gegevens achter. Dan bespreken we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek je probleem.

002-search

Advocaat zoeken

Vervolgens zoeken wij naar de meest geschikte arbeidsrechtadvocaat voor jouw zaak. Hier zijn voor jou geen kosten aan verbonden. De Advocatenmakelaar is geen offertewebsite. Je ontvangt dus geen 10 offertes van ons.

001-connection

De klik

De door ons geselecteerde advocaat belt je op voor een korte kennismaking en geeft je een eerste inschatting van je mogelijkheden. Als het klikt gaat hij of zij voor je aan de slag!

Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding (of non-concurrentiebeding) is een bepaling in je arbeidsovereenkomst, waarin staat dat je als werknemer na het eindigen van je dienstverband geen concurrent mag worden van je werkgever. Je mag dan gedurende een bepaalde tijd en (meestal) binnen een bepaald gebied geen soortgelijke werkzaamheden uitoefenen. Niet in loondienst, maar ook niet als zelfstandige.

 

Een concurrentiebeding is er dus voor de werkgever: het voorkomt dat je er met bedrijfsgeheimen of informatie vandoor gaat naar een concurrent.

 

> Lees meer over onze prijzen

> Lees meer over onze werkwijze

> Bel 085-1303495

Jouw voordelen

 Gratis adviesgesprek

 Vaste prijs per zaak

 Ervaren advocaten

 Geen offertewebsite

Een goede arbeidsrechtadvocaat voor een vaste prijs per zaak

De Advocatenmakelaar vindt advocaten bij:

Profiteer van scherpe tarieven

Bij de Advocatenmakelaar betaal je een vaste prijs per zaak. Dat is uniek in Nederland! Wij vertellen je hier graag meer over. Neem gerust vrijblijvend contact op met de klantenservice.

            Bel 085-1303495

Voorwaarden concurrentiebeding

Een concurrentiebeding moet schriftelijk worden vastgelegd: je werkgever moet het dus in de arbeidsovereenkomst of arbeidsvoorwaarden opnemen én aangeven wat allemaal onder het concurrentiebeding valt. Denk hierbij aan de aard van de werkzaamheden, de tijdsbepaling en de plaatsen waar je niet mag werken. Een concurrentiebeding mag overigens alleen met een meerderjarige werknemer worden afgesloten.

 

Meestal is er ook een boetebeding aan het concurrentiebeding gekoppeld: als je het artikel overtreedt ben je een boete aan je (oude) werkgever verschuldigd. Vaak gaat het daarbij om een bedrag voor elke dag die je in overtreding bent.

 

Een concurrentiebeding mag voor jou als werknemer niet te belastend zijn, om te voorkomen dat je nooit meer nieuw werk kunt vinden. De rechter kan het dan geheel of gedeeltelijk vernietigen. Heb jij een concurrentiebeding, of sta je op het punt een arbeidsovereenkomst met een concurrentiebeding te tekenen, maar heb je het idee dat het te belastend is? Laat je contract dan checken door een advocaat arbeidsrecht. De Advocatenmakelaar helpt je graag snel een advocaat te vinden.

 

Concurrentiebeding in een tijdelijk contract

Sinds 1 januari 2015 mogen werkgevers en werknemers in een arbeidscontract voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding meer afspreken, behalve als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. De wetgever heeft deze regel geïntroduceerd om werknemers te beschermen. Tegenwoordig is een tijdelijk contract namelijk eerder regel dan uitzondering. Als werknemer met een concurrentiebeding ben je dan extra kwetsbaar, omdat je geen nieuwe baan in de buurt meer kunt accepteren.

 

In de wet is niet beschreven wat zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn. De wetgever heeft alleen aangegeven dat er sprake moet zijn van zodanig specifieke kennis of bedrijfsinformatie, dat de werkgever onevenredig wordt benadeeld als je overstapt naar een concurrent. Ook heeft de wetgever aangegeven dat dit per geval een afweging en motivering verlangt. Je werkgever moet dus in je arbeidsovereenkomst aangeven over welke specifieke kennis of bedrijfsinformatie je beschikt en van welke zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen er sprake is. Daarnaast moet je werkgever motiveren waarom deze belangen een concurrentiebeding noodzakelijk maken. Uit de rechtspraak blijkt dat rechters hier strenge eisen aan stellen. Doet hij dit niet goed? Dan is het concurrentiebeding niet geldig en zal de rechter het vernietigen op het moment dat jij er een beroep op doet.

 

Heb of had jij een tijdelijke arbeidsovereenkomst met een concurrentiebeding, of sta je op het punt zo’n contract te tekenen? Laat je contract dan checken door een advocaat arbeidsrecht. De Advocatenmakelaar helpt je graag snel een advocaat te vinden.

 

Schending van het concurrentiebeding

Als je het concurrentiebeding schendt, kan je oude werkgever een schadevergoeding vorderen. Meestal komt het in deze gevallen tot een procedure. De rechter kan dan het concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk vernietigen, de boete matigen omdat hij onredelijk hoog is, of de vordering van je oude werkgever toewijzen.

 

Heb je hier een vraag over of juridisch advies nodig? Wij vinden razendsnel de juiste advocaat voor je.

 

Relatiebeding

Naast het concurrentiebeding is er ook nog het relatiebeding. Als je alleen een relatiebeding hebt mag je wel voor een concurrent gaan werken, maar geen klanten, relaties of werknemers van je vorige werkgever meenemen. Een relatiebeding geldt ook voor een bepaalde periode. Het kan daarbij verboden zijn om alle klanten mee te nemen, of alleen specifieke klanten. Vaak wordt aan het relatiebeding een concrete lijst met relaties toegevoegd, zodat voor jou duidelijk is wie je wel en niet mag benaderen.

 

Doet je werkgever dat niet, ook niet op jouw verzoek? Dan zal je werkgever je moeilijk aan je relatiebeding kunnen houden, zeker als je bij een grote onderneming werkt.

 

Uit rechtspraak blijkt dat een relatiebeding al snel wordt overtreden, zeker bij gebruik van social media als Facebook, Twitter en LinkedIn. Pas daar dus goed mee op!

 

Wil jij je relatiebeding laten checken door een arbeidsrechtadvocaat? Neem dan contact met ons op.

            Bel 085-1303495